Bolile copilariei reprezinta infectii virale cu diferiti agenti patogeni specifici care determina aparitia varicelei, rujeolei, rubeolei, oreionului, roseolei infantum si eritemului infectios, manifestate in mod frecvent prin eruptii tegumentare pruriginoase, sindrom febril si stare generala alterata a copilului. Afectarea glandelor secretorii in cazul oreionului determina edem la nivelul glandelor salivare, pancreasului si al testiculelor, care provoaca durere si disconfort crescut pacientului.

munizarea naturala, prin boala si imunizarea prin vaccinare

Imunizarea naturala a copilului reprezinta dobandirea de anticorpi specifici in urma trecerii prin boala. Anticorpii dobanditi in urma infectiei ofera protectie durabila individului pe toata durata vietii. Chiar daca aceasta metoda de imunizare poate oferi in anumite situatii o protectie superioara celei obtinute dupa vaccinare, trecerea prin boala prezinta risc crescut de evolutie nefavorabila a patologiilor specifice copilariei. Acestea se pot intensifica prin aparitia complicatiilor atat pe termen scurt, cat si lung.

Varicela reprezinta una dintre patologiile frecvent intalnite la copii si poate cauza in anumite situatii pneumonii severe, in timp ce oreionul poate duce la pierderea auzului sau la aparitia infertilitatii masculine, iar rujeola poate determina aparitia panencefalitei sclerozante subacute fatale.

Imunizarea prin vaccinare are ca scop obtinerea unui titru de anticorpi protectori in urma administrarii de seruri specifice impotriva rubeolei, rujeolei sau oreionului.  Schema nationala de vaccinare include recomandarea de administrare a vaccinului ROR rujeolic-rubeolic-oreion in 2 doze la copii de 12 luni si respectiv 5 ani pentru obtinerea unei protectii complete si durabile in fata infectiilor determinate de acesti patogeni virali. Anticorpii obtinuti dupa administrarea vaccinurilor ofera protectie individuala si in acelasi timp scade rata de transmitere in comunitatile de copii si adulti susceptibili la aceste infectii.

In prezent principala temere a populatiei legate de vaccin se refera la riscul de aparitie al autismului, insa aceasta ingrijorare este nefondata deoarece nu s-a evidentiat o legatura directa intre aceasta boala si vaccinurile impotriva bolilor copilariei. Imunizarea prin vaccinare poate determina insa in anumite situatii aparitia de efecte adverse reprezentate de febra, edem si eritem la locul injectarii si stare generala usor alterata a copilului.

In cazuri extrem de rare au fost raportate reactii alergice severe si afectare neurologica secundara, de tipul crizelor epileptice, insa pentru majoritatea populatiei pediatrice, beneficiile acestui tip de imunizare sunt net superioare riscurilor care pot surveni in urma vaccinarii.  

Administrarea inca din primele luni de viata ale vaccinurilor impotriva bolilor copilariei are ca scop prevenirea infectiilor severe in aceasta etapa de dezvoltare a copilului, in care exista cel mai mare risc de aparitie al complicatiilor. Nerespectarea schemei de vaccinare nationale expune copilul la riscul de contractare al unei infectii cu potential de evolutie nefavorabil si predispune la aparitia focarelor de infectie in comunitatile scolare si in cadrul populatiei neimunizate vulnerabile reprezentate de: gravide, varstnici, pacienti cu imunodeficienta severa ca urmare a raspandirii virusului prin contactul direct cu o persoana bolnava.

Ce simptome apar si cand este cazul sa apeleze la medic?

Majoritatea patologiilor specifice copilariei sunt contagioase inca din perioada care precede aparitia eruptiei, fapt care determina o crestere a transmisibilitatii lor la persoanele neimunizate sau la cele cu status imunitar deficitar. Bolile copilariei pot afecta copii de toate varstele, incepand de la sugari pana la adolescenti, acest fapt fiind explicat prin imaturitatea sistemului imunitar care nu prezinta capacitate de autoaparare specifica in fata patogenilor virali.

Varicela

Varicela reprezinta o infectie cauzata de virusul varicelo zosterian care determina aparitia unei eruptii tegumentare pruriginoase in decurs de 10-21 de zile de la contractarea agentului patogen. Principalele manifestari clinice ale copiilor cu varicela care insotesc eruptia tegumentara specifica sunt reprezentate de febra, apetit scazut, cefalee si stare generala alterata. Evolutia eruptiei tegumentare prezinta 3 etape care se pot suprapune (coexista) si presupune aparitia initiala a papulelor tegumentare, urmate de veziculatie si in cele din urma a crustelor care corespund fazei de vindecare.

Semnele de alarma care indica necesitatea prezentarii la medic sunt reprezentate de:

 • Raspandirea eruptiei la nivel ocular
 • Accentuarea eritemului tegumentar care poate indica coinfectia bacteriana a leziunilor pielii
 • Aparitia dereglarilor de ritm cardiac
 • Cresterea frecventei respiratorii
 • Varsaturi
 • Febra accentuata si/ sau stare de dezorientare.

Aceste manifestari pot sugera evolutia complicata a varicelei cu aparitia infectiilor bacteriene la nivel tegumentar, a sepsisului, pneumoniei, sindromului de soc toxic, encefalitei sau deshidratarii severe.

Afla mai multe despre Varicela – ce trebuie sa stim despre varsatul de vant

Rujeola

Rujeola este o boala de cauza virala intalnita mai ales la copiii cu varsta mai mica de 5 ani care se manifesta prin:

 • Sindrom febril
 • Tuse uscata
 • Rinoree
 • Faringe hiperemic
 • Conjunctivita
 • Eruptie tegumentara sub forma de macule eritematoase cu tendinta de confluare.

Eruptia apare initial la nivelul cavitatii bucale (petele Koplik) si la nivelul fetei, apoi se extinde treptat in zona toracelui, membrelor superioare si inferioare, fiind insotita de febra inalta care poate atinge 40-41° C.

Semnele de alarma ale copilului cu rujeola sunt reprezentate de:

 • Aparitia convulsiilor febrile
 • Starii de somnolenta accentuata
 • Confuzie
 • Dispnee (senzatia de lipsa de aer)
 • Insuficienta respiratorie acuta.

Necesita prezentarea la medic cat mai rapida datorita riscului crescut de evolutie nefavorabila a pacientului.

Afla mai multe despre Rujeola: simptome, tratament, preventie

Oreionul

Oreionul este o infectie cu virusul urlian care determina parotidita epidemica, localizata la nivelul glandelor salivare din vecinatatea urechilor. Afecteaza persoanele neimunizate din colectivitatile scolare. Simptomatologia clinica a oreionului este usoara si se manifesta prin inflamatia glandelor salivare uni sau bilaterala. Poate fi insotita de durere la masticatie, febra, cefalee, mialgii, inapetenta si stare generala alterata. Consultul medical este indicat tuturor copiilor care prezinta simptomatologie specifica oreionului in vederea izolarii pacientului la domiciliu si prevenirea raspandirii infectiei in comunitate.

Semnele de alarma ale oreionului sunt reprezentate de:

 • Febra inalta de peste 39 ° C
 • Dificultate de alimentare
 • Durere abdominala severa
 • Stare de confuzie
 • Inflamatie si durere testiculara.

Afla mai multe despre Parotidita infectioasa (oreionul): manifestari si tratament

Rubeola

Rubeola este o boala infecto-contagioasa manifestata prin aparitia eruptiei tegumentare specifice sub forma de eritem rozaceu la nivel facial, care se extinde rapid catre torace, membrele superioare si cele inferioare. Alte simptome care pot insoti modificarile tegumentare in evolutia rubeolei sunt:

 • Febra usoara de pana la 38.9° C
 • Cefalee
 • obstructie nazala
 • Rinoree
 • Eritem ocular
 • Adenopatii occipitale si retroauriculare
 • Dureri articulare.

Evolutia rubeolei este spontan favorabila si nu prezinta risc de evolutie complicata care sa necesite prezentarea de urgenta la medic.

Afla mai multe despre Rubeola – cauze, manifestari si tratament

Eritemul infectios

Eritemul infectios sau boala a 5 a este cauzata de infectia cu parvovirusul B19 si se manifesta sub forma unei eruptii specifice la nivelul fetei care ofera aspectul caracteristic al copilului de „obraji palmuiti”. Manifestarile clinice specifice copiilor cu eritem infectios care insotesc eruptia tegumentara de la nivelul fetei sunt similare unei raceli comune si sunt reprezentate de:

 • Febra usoara
 • Rinoree
 • Obstructie nazala
 • Cefalee
 • Durere abdominala
 • Mialgii (dureri musculare)
 • Stare generala alterata.

Semnele de alarma in cazul copiilor cu eritem infectios in prezenta carora devine necesara prezentarea la medic, sunt reprezentate de respiratia dificila, deshidratarea severa, paloarea tegumentara pronuntata si starea de oboseala marcanta.

Afla mai multe despre Eritemul infectios – manifestari si metode de tratament

Roseola infantum

Roseola infantum sau a 6 a boala a copilariei reprezinta o infectie virala contagioasa care afecteaza frecvent sugarii si copiii mici cu varste cuprinse intre 3 luni si 4 ani. Infectia este determinata de virusul herpetic de tip 6 si se manifesta prin sindrom febril inalt de pana la 40.5° C, eritem ocular, rinoree, durere in gat, otalgie, inapetenta si stare generala alterata.

Eruptia tegumentara debuteaza la nivel abdominal sub forma unor macule de culoare roz care se extind treptat la nivelul fetei si membrelor. In cazul febrei inalte persistente sau a aparitiei semnelor neurologice reprezentate de convulsii, stare de somnolenta accentuata ori confuzie ale este necesar sa se apeleze la un consult medical pentru prevenirea evolutiei severe amenintatoare de viata.

Afla mai multe despre Roseola infantum: cauze, simptome si tratament

In ce constau diagnosticul si tratamentul bolilor copilariei

Bolile copilariei sunt diagnosticate in majoritatea situatiilor de catre medicul de familie sau de pediatru in urma examenului clinic al pacientului si dupa efectuarea anamnezei. In cazul rubeolei, manifestarile clinice nespecifice intalnite in mod frecvent in alte patologii ale copilului necesita investigatii diagnostice de laborator tintite, care sa evidentieze prezenta anticorpilor anti-rubeola de tip IgM si IgG in serul pacientului.

Tratamentul formelor usoare ale bolilor copilariei poate fi administrat la domiciliu si cuprinde o serie de masuri care sa asigure:

 • Hidratarea corespunzatoare a copilului
 • Aplicarea unguentelor sau a antihistaminice pentru atenuarea pruritului
 • Repaus la pat
 • In anumite situatii, medicatie antivirala in primele 24 de ore de la aparitia eruptiilor tegumentare pentru atenuarea manifestarilor si scurtarea perioadei de evolutie a bolii.

In cazul oreionului poate fi utila administrarea medicatiei antialgice nesteroidiene si aplicarea compreselor reci pentru ameliorarea disconfortului dureros, evitarea alimentelor acidulate sau acide, care intensifica productia de saliva, si a alimentelor greu de mestecat.

Formele severe de boala care evolueaza, aparitia complicatiilor sistemice (sepsis, sindrom de soc toxic, deshidratare severa), neurologice (convulsii, encefalite, meningite), respiratorii (pneumonii) sau digestive (pancreatita) si nu numai, necesita internare in unitati spitalicesti pentru administrare de tratament specific in regim de urgenta.

Ce complicatii si forme grave ale bolilor copilariei

 • Inrautatirea simptomatologiei copilului cu varicela prin aparitia semnelor de alarma poate sugera evolutia complicata a bolii, cu aparitia infectiilor bacteriene la nivel tegumentar, a sepsisului, pneumoniei, sindromului de soc toxic, encefalitei sau deshidratarii severe, care necesita tratament si supraveghere medicala atenta.
 • Complicatiile rujeolei pot include infectii bacteriene ale urechii, bronsita, laringita, pneumonie sau encefalita, patologii care necesita evaluare si tratament medical de specialitate pentru prevenirea complicatiilor pe termen lung. Panencefalita sclerozanta subacuta (PESS) reprezinta o complicatie grava rara, cu risc crescut de deces care afecteaza sistemul nervos central al copiilor care au trecut prin infectia cu virusul rujeolei si apare in general la un interval de 7-10 ani de la episodul infectios initial.
 • Evolutia nefavorabila a oreionului poate determina in anumite situatii aparitia orhitei la pacientii de sex masculin aflati la pubertate, encefalita, meningita, pancreatita, pierderea auzului sau miocardita.
 • Rubeola reprezinta o boala virala a copilariei cu evolutie spontan favorabila, care poate determina in situatii rare otite sau encefalite.
 • Parvovirusul B19 care determina aparitia eritemului infectios poate provoca aparitia de complicatii severe la pacientii care sufera de anemie falciforma (siclemie) sau anemie hemolitica reprezentate de tahipnee, tahicardie, febra inalta si stare de slabiciune marcata.
 • Roseola infantum poate determina aparitia complicatiilor reprezentate de convulsii febrile, menigita sau encefalita. Riscul de aparitie al acestor patologii este invers proportional cu varsta copilului.

Metodele de preventie aplicate cu succes in cazul bolilor infecto-contagioase inregistrate la copii, includ alaturi de vaccinare specifica, izolarea copilului la domiciliu la aparitia primelor manifestari de boala, mentinerea unei igiene corespunzatoare a mainilor si evitarea contactului cu persoane care prezinta simptomatologie clinica specifica acestor boli transmisibile.

Referinte:

Sursa: medicover.ro